Gult er kult, også for brannfolk

HomeUncategorized

Gult er kult, også for brannfolk

G

«Pass på deg selv» var hovedbudskapet da Blærekreftforeningen kom i gule refleksvester til Hovedbrannstasjonen i Bergen i mai og delte ut gule sommerboller og flyers. At solen strålte passet perfekt med at gult er profileringsfargen til blærekreft. Brannmenn og feiere er to av mange yrkesgrupper som er utsatt for å få denne krefttypen som mange ikke har hørt om, til tross for at det er den fjerde hyppigste kreftformen blant menn.

  • Anledningen for besøket er at mai er internasjonal oppmerksomhetsmåned for blærekreft, og vi i Blærekreftforeningen setter i år fokus på at dette er en miljøindusert sykdom. Røyking er risikofaktor nummer 1 for utvikling av blærekreft, men eksponering for en del stoffer gjennom yrket er den nest vanligste grunnen til å utvikle blærekreft her i landet hvor vi ikke har arsen i drikkevannet, forteller Kjell Bjarne Haukeland, en av representantene for Blærekreftforeningen.

Målet er å informere de som jobber i utsatte yrker om viktigheten av å unngå eksponering, bruke verneutstyr der det er aktuelt og holde øye med det vanligste symptomet på blærekreft: synlig blod i urinen.

  • Dette var et både hyggelig og nyttig besøk, sier brannmester Erik Angerman.

Han fikk selv lymfekreft etter 20 år i yrket, men ble frisk og er for lengst tilbake på jobb.

  • Vi jobber mye med helsefaren og sikkerheten til våre folk og var klar over at blærekreft er en av de krefttypene vi brannfolk bør holde øye med, men vi visste lite om den.  Et sånt hyggelig besøk med nyttig informasjon om denne krefttypen setter vi stor pris på. Vi stiller gjerne opp for å spre informasjon om en så god sak.

Beskjeden til brannmennene fra blærekreftpasient Sæbjørn Sæbjørnsen var klar: -Ser du synlig blod i urinen så kom deg til en urolog og få det sjekket med cystoskopi. Sæbjørnsen er likemann på blærekreft og stiller opp for samtaler med andre som har blitt rammet når de trenger det.

  • Vi ser både av erfaring og fra forskning at dersom du kommer tidlig til lege og får startet behandling, er sjansene store for å overleve, helt oppe i 95 prosent. Det å droppe et sånt legebesøk kan være dumt. Denne sykdommen tar faktisk ett liv hver dag bare i Norge. Derfor er det så viktig for oss å få ut denne informasjonen, for her kan kunnskap bokstavelig talt redde liv, sier Sæbjørnsen.

Fakta om blærekreft

  • 1750 nye pasienter diagnostiseres med blærekreft hvert år.
  • 70 prosent er menn, 30 prosent er kvinner, og hver uke (~50 i året) diagnostiseres en pasient under 50 år.
  • Over 14.000 lever med sykdommen
  • I 2016 døde 383 personer av blærekreft.

Kilde: Kreftregisteret

Tekst:

Blærekreftforeningen

Foto: Veronika Stuksrud

COMMENTS