Brannbiler får nytt liv i Ukraina

HomeDiverse

Brannbiler får nytt liv i Ukraina

Brannløftet har ikke bare bidratt til et løft for brannvesen her hjemme. I Tsjernobyl og 4 andre steder i Ukraina blir brannberedskapen nå styrket takket være fem brukte brannbiler fra Norge.

Tirsdag 7. mars forlot kortesjen Stavanger med kurs for Kiev i Ukraina. Etter 4 dager på veien gjennom Europa og 2500 kjørte kilometer kunne bilene overrekkes til fornøyde ukrainere. Bilene de disponerer er gamle og i mange tilfeller nedslitt, så dette vil bidra til betydelig bedre beredskap.

Nye brannbiler utløste gaven

Da Gjensidigestiftelsen tildelte nye mannskapsbiler til brannvesen i Norge hadde brannvesenene flere valg i forhold til hva som skulle gjøres med den gamle bilen. Den kunne skrotes (kondemneres), omplasseres i eget brannvesen, gis bort eller selges til annet brannvesen, eller gis bort til utlandet. Biler fra Kvinnherad brannvesen, Brannvesenet Midt IKS, Eigersund brannvesen, Lillehammer Region brannvesen og Drammensregionens brannvesen IKS ble bestemt faset ut og kunne dermed gis videre som gave til utlandet.

Bilene som gis bort kunne fint vært i tjeneste i Norge fremover, og i tillegg har vi oppgradert dem for en verdi til 500.000 kroner og det er donert utstyr som gjør til at alle er komplette utstyrsmessig og kan gå rett inn i beredskap, forteller prosjektleder i Brannløftet, Dag Botnen.

 

Gammelt i Norge blir nytt i Ukraina

Den eldste bilen er fra 1985 og har de siste årene vært skogbrannbil i Eggedal i Buskerud. Brannbilen er likevel nyere enn flere av bilene i Ukraina. De øvrige bilene er fra tidsrommet 1987-1990.
Hvorfor havnet bilene i Ukraina?

    •    Det var litt tilfeldig, men vi var helt avhengige av å finne organisasjoner som hadde erfaring med å gi bort utrykningskjøretøy til utlandet, og THK-stiftelsen var en slik aktør. I og med at de jobber med tiltak rettet mot Ukraina, havnet bilene her, sier Botnen.  

Bilene ble donert til fem ulike byer, og bilen fra Steinkjer ble gitt til byen Narodichi som ligger i Tsjernobyls «Sone 2», bare 40 km fra det tidligere atomkraftverket som gikk i lufta i 1986. Bilen den erstatter er en branntraktor fra 1961. Andre byer som får brannbiler er Lugini, Irshansk, Ushomir og en brannstasjon som tar seg av landsbyer i utkanten av Korosten.

Høytidelig overrekkelse

Bilene ble overlevert under en høytidelig overrekkelse i Korosten 11. mars.  Igor Nikitchuk som er brannsjef i Zhitomyr fylke sier at dette er en viktig gave. – Disse brannbilene vil hjelpe oss til å utføre en effektiv tjeneste, så vi er veldig fornøyd, legger han til. Også Brannløftets prosjektleder registrerer gleden blant brannsjefer og mannskaper.  – Det gjør godt at en slik gave blir satt pris på og, og det er veldig tydelig at dette vil ha stor verdi for dem i lang tid fremover, sier Botnen.

 

 

COMMENTS