HØY AKTIVITET PÅ GAMLE GRØNLAND BRANNSTASJON 

HomeKarusell

HØY AKTIVITET PÅ GAMLE GRØNLAND BRANNSTASJON 

Brannmuseet i Oslo som holder til i gamle Grønland brannstasjon tar ikke bare vare på Oslos brannhistorie med utstillinger og gamle brannbiler. De står også for brannvernopplæringen av kommunens barnehagebarn og skoleklasser. Hele 90 barnehager har fått brannvernopplæring siden slutten av september i fjor. 

Roy Larsen,  
Brann og Redning 

 

Brannmuseet i Oslo ble offisielt åpnet 14. april i 2002 og er lokalisert på gamle og ærverdige Grønland brannstasjon som ble innviet i 1866 og lagt ned som brannstasjon i 1978. Brannmuseet har sitt utspring i ”Historielaget” i det som den gang het Oslo brannvesen og blir drevet på frivillig basis av over gjennomsnittlige interesserte pensjonister som ser stor verdi i å sikre materiell og kunnskap for ettertiden. 

 

UNIKT FRIVILLIG ARBEID 

Brannmuseet har mange aktive medlemmer der noen er spesielt interessert i å holde veteranbilene vedlike og sørger for at de er i kjørbar stand. Andre igjen har større fokus på museet og tar vare på gjenstander og bilder. Dette er noe som gjøres i mange av Norges kommuner, men det unike med Brannmuseet i Oslo er at medlemmene gjennom hele året stiller opp en gang i uka for å drive brannvernopplæring av barnehagebarn.  

 

PENSJONERTE BRANNFOLK 

En av de ivrige ildsjelene er Ivar Eriksen. Han har vært en viktig del og primus motor i Brannmuseet siden 2002 og han kan fortelle at så godt som alle som drifter museet er tidligere brannfolk og feiere som finner mening og glede av å gjøre en innsats for museet og Oslos innbyggere.  

  • I tillegg til å holde åpent museum for besøkende hver onsdag mellom klokka 11.00 og 14.00 deltar vi på mange arrangementer i byen, sier Eriksen. – Vi stiller med gamle brannbiler i arrangementer som 1. mai, Pride-paraden, Akershusstevnet, Kjenn din by, Ekeberg markedet, blålysturen for barneavdelingen på Rikshospitalet og ikke minst under Oslo kulturnatt der vi blant annet guider besøkende opp til tårnvekterrommet i Domkirken. 

Ivar Eriksen sier de også tar imot foreninger og diverse grupper som får en forelesning om brannmuseets historie under hyggelige omgivelser. 

  • Noe som har vist seg å bli en utrolig populær aktivitet er brannvernopplæringen av barnehagebarn og skoleklasser i regi av Brannbamsen Bjørnis, forteller Ivar. 

Barna får forsøke å ringe 110 via en Bjørnis-app og dersom de ringer feil kan de for eksempel komme fram til dronningen på slottet eller dyreparken, noe som skaper mye latter (foto: Roy Larsen). 

BJØRNIS 

Bjørnis er en kjent figur for hele brann-Norge og har blitt et viktig verktøy i det forebyggende arbeidet. I 2018 åpnet Oslo brann- og redningsetat i samarbeid med Brannmuseet «Barnas brannstasjon» i en tidligere hestestall på gamle Grønland brannstasjon. Stasjonen for de minste er finansiert av «Det store brannløftet» fra Gjensidigestiftelsen. 

  • For alle småbarnsforeldre er Bjørnis en kjent figur med sine branntips, sang og dans. Når barnehagene ankommer kan jeg ofte høre at de synger «Bjørnissangen» langt nede i Grønlandsleiret, fortsetter Eriksen 

Når barna endelig treffer selveste Bjørnis er gleden stor (foto: Roy Larsen). 

  1. BARN PÅ BESØK SIDEN SEPTEMBER 
  • Brannvernopplæringen av barnehagebarn er utrolig populært og henvendelsene er mange. Spesielt er det mange som vil komme i Brannvernuka og vi har sett oss nødt til å utvide åpningssiden fra en til tre dager i uka. Selv om denne ordningen er ressurskrevende for oss er det også et lystbetont og givende arbeid. Det er verdt å nevne at vi ikke krever noen betaling av hverken barnehager eller museumsbesøkende, avslutter Ivar Eriksen.