110-konferansen

Home110/Nødnett

110-konferansen

110-konferansen ble i år avholdt i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) sine nye lokaler på Kaldsnes i Tønsberg. Konferansen var komprimert til en dag, mens brukerforumet møttes en dag tidligere.

Opprinnelig ønsket DSB å lage dette til en felles konferanse for 110-112-113, men det lot seg ikke gjennomføre denne gangen. DSB har ikke lagt dette dødt, og håper å få til en felles konferanse neste år. De tre nødsentralene har så mange felles interesser så det vil være viktig å ha en felles konferanse, sa avdelingsdirektør Finn Mørch Andersen i DSB. Det vil da være en todelt konferanse hvor en foregår i plenum og en oppdelt etter tilhørighet. Ønsket til DSB er å få gjennomført dette på våren 2006. Det ble fra DSBs side presisert at felles nødnummer 112 er en bedre løsning, og DSB vil jobbe videre for det.

Når det gjaldt nytt nødnett ble det diskutert mange praktiske ting og spørsmål. Så som service, legge radioer ut og inn, overgangen fra dagens system til det nye, hva som er med i ”pakken”, opplæring, superbrukere, dekning, driftsutgifter, hva dekkes av kostnader, osv. Mange av disse spørsmålene lar det seg ikke svare på enda, det er ting som vil bli avklart etter hvert utover i prosessen. 
Problematikken rundt ip-telefoni ble tatt opp, og besvart til en viss grad av representanter i fra Post- og teletilsynet (PT). Dette er et vekstområde, og antall brukere har passert 100.000, så det har etter hvert et stort omfang. Pr. d.d. er det ca. 100 aktører i markedet, alt i fra store seriøse firmaer til små enkeltmannsforetak. Utfordringer med IP-telefon er ting som lang oppkoblingstid, ingen fast sentral men servere, hakkete forbindelse og opprinnelsesmarkering. Noe av dette er løsbart, og PT jobber med det, men det tar tid. Tilbydere har behov for tid til å innføre alle funksjoner som kreves i regelverket.

Store hendelser
Arnstein Pedersen, avdelingsleder i kompetanseenheten i DSB, snakket om kvalifikasjoner og opplæring av 110-operatører. Det har vært rettet kritikk mot Norges brannskole for avlyste 110-kurs. Flere korps har opplevd å få avvik på opplæring når DSB har vært på tilsyn. Problemet siste tiden er at flere 110-kurs har blitt avlyst. Operatører har fått plass, men kurset avlyses og DSB skriver avvik. 
Detaljer i opplæringen av mannskapene vedrørende det nye nettet er ikke konkretisert enda.
Store innsatser og hendelser var tema for flere av foredragsholderne. Hans Kristian Madsen, avdelingsleder brann og redning, snakket om de store, men sjeldne hendelsene. Han mente 110 må styrke samarbeide og samvirke ytterligere. Sølve Tanke Hovden, som er redningsleder på HRS i Sør-Norge, fokuserte også på samvirke og redningshjulet mellom alle aktørene som måtte gå godt. 
Brannsjefen i Oslo, Jon Myroldhaug, snakket om utfordringene ved de store ulykkene. Han mente at vi generelt var gode på første fase, men at det mangler en del ved innsatser som går over tid, og at vi alle har en del å lære der. Myroldhaug snakket også om hvor viktig det er at vi får en riktig start, det vil si helt i fra innringer sin første kontakt med brannvesenet.

Han dro frem en del spørsmål som operatørene rundt på alle nødsentraler kan legge seg på minne. 
– Har vi tømt inn ringer for opplysninger?
– Gjør vi riktig ressursvurdering?
– Videreformidler vi det vi vet?
– Hvordan er kommunikasjonen/kontakten med innsatsmannskapene?
– Forbereder vi neste styrke?

Fra DSB sin side ble det presisert at det forventes økt fokus på store innsatser, og at korpsene må tenke gjennom det utenkelige. Det er også politiske forventninger til at vi skal kunne håndtere de store hendelsene, og ha planverk og øvelser rettet mot dette.
Avslutningsvis noen stikkord som ble brukt av opptil flere av foredragsholderne:
– samhandling
– oppskalering
– samvirke 
– forberedt
– kommunikasjon
– større brannvesen 
– 112 eller færre og større 110- sentraler
– et bredere redningstjenestebegrep
– ressursregister
– storskalatenkning
– bedre opplæring

COMMENTS