De nye ”syndebukkene”

HomeDiverse

De nye ”syndebukkene”

Etter den mye omtalte brannen i Selvbyggerveien i 1998 har Oslo brann- og redningsetat fått erfare et sterkere og mer kritisk søkelys fra media.

Den kritikken som Oslo brann- og redningsetat fikk etter brannen i Selvbyggerveien, ser ut til å ha gitt media ”blod på tann” til å finne nye syndebukker etter branner i Oslo. Etter en brann på Kampen i Oslo natt til 5. mars, hvor en person omkom, har det vært flere artikler i media hvor det fokuseres på dårlige rutiner i Oslo brann- og redningsetat.

Jeg var selv røykdykker i den første innsatsen som ble gjort i huset på Kampen og har dermed fått føle på kroppen de ”beskyldninger” og direkte feil som avisene skriver i sine artikler.
”De to første røykdykkerne søkte aldri gjennom badet” og ”Brannvesenet trodde huset var tomt” er to av setningene som står i avisene hvor artiklene slik jeg leser dem, underforstått sier at vi gjorde ikke jobben vår og at vi kunne kanskje reddet livet på personen hvis vi hadde hatt bedre rutiner.

Det er en ubehagelig følelse å bli fremstilt slik og det føles urettferdig når vi som var tilstede i brannen vet hvordan forholdene var.
Ved vår fremkomst til brannen på Kampen natt til 5. mars, sto flammene ut av tre vinduer i 2. etasjen på forsiden av det 2 og ½ etasjer høye trehuset. Vår første røykdykkerinnsats i huset, ble gjort ved å ta seg inn inngangsdøren på baksiden av huset. Denne inngangsdøren hadde det allerede brent hull i flere steder da vi gikk inn. Inne i huset var det helt overtent og mulighetene for noe meningsfylt søk var i en slik situasjon liten. Vi slokte ned store deler av 2. etasjen i vår innsats, men vi kom aldri så langt til høyre i leiligheten som badet lå, hvor personen senere ble funnet. Vi visste heller ikke når vi gikk inn, at det skulle være personer inne i huset.

At inngangsdøren på baksiden var gjennombrent tyder på at brannen har vart en stund før vinduene gikk i stykker og folk på gaten har sett brannen og varslet. Den omkomne hadde søkt tilflukt inne på et bad som lå til høyre i leiligheten for inngangen. Badet var på snaue 3 m2 og lå inne i leiligheten og var uten vinduer. Det var nødvendig å gå gjennom mesteparten av leiligheten for å komme til badet. Sammenholdt med andre opplysninger, tyder alt på at personen var død allerede ved vår ankomst.
Journalist Kjetil Stormark fra VG var en av journalistene som omtalte vår innsats i brannen på en kritikkverdig måte. Stormark gir under en kommentar om pressens jobb kontra brannvesenet.

Lars Brenden,
”Brannmannen”

Publisert: 05-03-2000

COMMENTS