”Barn blir gode brannvernere”

HomeForebyggende

”Barn blir gode brannvernere”

Brannundervisning for 6. og 9. klasse høsten 2010.

 – Målsettingen med undervisnings opplegget var å få elevene til å føle seg mest mulig trygge hjemme i egen bolig.

Brannforebyggende avdeling i Vindafjord og Etne har startet et ”nytt prosjekt i brannvern” med brannundervisning for 6. og 9. klasse på en mer spennende måte. Skolene som deltok i opplegget var: Skånevik, Enge, Imsland, Vikedal, Sandeid, Ølen, Vågen, Vats, Skjold, Vik og Bjoa skole.

200 elever i 6. klasse
200 elever i 6. klasse ble hentet fra alle bygdene og transportert til Ølen hvor de fikk nyttig informasjon, som de kan ta meg seg i hverdagen. Public ungdomsklubb i Ølen var omgjort til opplærings- /øvelsested i uke 42 og 43.  Opplegget var et samarbeid mellom brannforebyggende avdeling, Haugaland Kraft og Etne EL- lag.  
Det nye av året var at de i år fikk invitert alle 9. klassinger til å delta en dag.  Opplegget var mye det samme som for 6. klasse, men ble selvsagt tilpasset dette klassetrinnet. 
Skånevik, Enge, Vikedal, Ølen, Skjold skole deltok i opplegget for 9. klasse.

Mangfoldig program 
Elevene ble delt opp i grupper med fire og fem elever i hver gruppe. En instruktør fra brannvesenet eller El-verket ble med hver av gruppene. Alle fikk spesiell informasjon om brannfarer i elektriske anlegg mens andre fikk finne mange potensielle brannfarer på kjøkken, stue, soverom, bad, kontor m.m. Brannvesenet hadde laget mange brannfarer slik som klær over ovn, strykejern som var glemt, juletre av elektriske ledninger, ovn som var veltet m.m. 
El-verket tok spesielt opp problemene med gamle inntakssikringer, som normalt er på loftet. Elevene fikk beskjed om å gå hjem å se hvor ledningene går inn i huset på utsiden for deretter å finne sikringsboksen. Alle fikk beskjed om å gå hjem og skru til sikringene, noe de bør gjøre hvert 2 – 3 år da sikringene har tendens til å skru seg ut på grunn av vekselstrømmen.

Alle elevene fikk deretter utdelt en quiz med spørsmål innen brann. 
Deretter gikk alle ned i kjelleren som var fullt røyk. Her fikk alle anledning å ta seg ut gjennom røyken. 
Etter at de var kommet ut fikk de demonstrert hva som skjer når en heller vann på fett eller smult. Dette ble en a-ha opplevelse med mye flammer.
El-verket hadde med en lift som de bruker som høyderedskap, denne fikk alle prøve seg opp i.

Rolf B. Eide
Brannmannen

COMMENTS